top of page

Valerie Damen

In 2016 ben ik begonnen met trainen bij Mariëlle en Joost. Ik was de eerste leerling van hun toen nieuw opgezette vooropleiding en kreeg meestal alleen training. Op dit kleine feitje ben ik nog altijd trots. Ook omdat het resultaat na het afronden van mijn training in 2017 er zeker mocht zijn. Dankzij Mariëlle en Joost hun trainingen en coaching-sessies was ik aangenomen bij vier verschillende scholen in Europa.

Omdat ik meestal alleen was in de vooropleiding was het trainen vrij intens. Ik had niet alleen de persoonlijke aandacht van één docent, maar twee! Eigenlijk was dat wat je kan noemen een ‘luxeprobleem’. Ik ben dan ook zeker van mening dat dit heeft geholpen bij mijn grote vooruitgang die ik in die tijd heb gemaakt. Ik kon me niet verstoppen achter anderen en de enige concurrentie was m’n spiegelbeeld. Dit was iets wat ik niet gewend was. Bij andere vooropleidingen, die ik voor mijn tijd bij CAP had gevolgd, kon je je in een grote klas verstoppen achter anderen als je even niet gezien wilde worden, en de stiekeme concurrentie was er altijd omdat je de beste in de klas wilde zijn. Voor mij zijn de trainingen dus niet alleen fysiek, maar ook mentaal een uitdaging geweest.

Zoals ik eerder heb benoemd, was ik aangenomen bij vier scholen in Europa. Een van deze scholen was Iwanson International School of Contemporary Dance in München, Duitsland. De school waar ik na de vooropleiding bij CAP naartoe ben gegaan. In deze periode als student bij Iwanson heb ik mee kunnen doen aan verschillende projecten, kleine festivals en natuurlijk de jaarlijkse producties die Iwanson produceert. Een aantal voorbeelden van deze projecten, festivals en producties zijn: Fashion Awards Munich 2020, Lange Nacht der Museen in München, Werkstücke Tanz No.2 in Ingolstadt, een choreografie door Eleisse Crouch: “Send It”, een choreografie door Leandro Manrique: “APOFTEGMA 4.1” , (online) festival Hier = jetzt 2020, festival Junger Tanz (de jaarlijkse showcase die wordt geproduceerd door Iwanson).

Voor mijn (toekomstige) carrière als danser heeft niet alleen het fysieke, maar vooral het mentale gedeelte van de vooropleiding mij geholpen om het leven in te stappen van een professioneel danser. Ik heb mijzelf leren kennen als danser, wat mijn kwaliteiten zijn, wat ik belangrijk vind in dans en in welke stijlen/omgevingen ik wel en niet als danser tot mijn recht kom. Ik ben van mening dat dit punten zijn die voor mij gaan bepalen waar mijn pad als danser naartoe leidt en hoe mijn carrière zich gaat vormen. Om dit allemaal te ontdekken was moeilijker dan ik in eerste instantie dacht, maar met behulp van twee topcoaches is me dit gelukt en hoop ik een goede toekomst tegemoet te gaan.

Tegen de leerlingen die nu de vooropleiding bij CAP volgen, zou ik zeggen: enjoy the ride. Ik persoonlijk heb nergens anders dan bij CAP meegemaakt dat er zoveel tijd wordt besteed aan elke leerling als individu, dat ik zoveel persoonlijke feedback heb gekregen (waar ik drie jaar later nog steeds veel aan heb) en dat ik in zo’n veilige omgeving mezelf heb kunnen ontwikkelen. Ik zou ieder van jullie op het hart willen drukken zoveel mogelijk te genieten van het hele proces waar je nu mee bezig bent, want hard werken kan ook leuk werken zijn.

Valerie.JPG
bottom of page