top of page

Maartje Halfweeg

Sinds ik klein ben heb ik bij Joost mijn danslessen gevolgd. De grootste grap is dat ik een hekel had aan modern en aan ballet. Maar Joost gaf aan dat ik hier wel echt op moest gaan om mijn bewegingen meer af te maken. Sindsdien ben ik verliefd geworden op deze twee stijlen. Het was stiekem mijn droom om danser te worden, maar nooit wat mee gedaan. Nooit tot Joost mij vroeg wat ik na de middelbare ging doen. Het leek hem namelijk wel wat voor mij om dans te gaan studeren. Puntje bij paaltje, ben ik dit uiteindelijk ook gaan doen.

Allereerst heb ik vier jaar dans gestudeerd bij het Nova College in Haarlem. Tijdens deze vier jaar heb ik veel personal training van Joost gehad en persoonlijke coaching van Mariëlle. Dit was enorm belangrijk voor mij. Ik was erg onzeker over hoe ik danste en dat is niet handig in de keiharde danswereld. Joost en Mariëlle hebben mij geholpen om veel meer in mijzelf te geloven door veel te werken aan waar ik minder goed in was en de nadruk te leggen op alles waar ik goed in was. Ik durfde door hun in het diepe te springen en ben samen met hun naar Italië gegaan om daar audities te doen. Uiteindelijk ben ik aangenomen op de school waar Mariëlle zelf heeft gezeten en heb ik dik twee jaar in Italië gedanst.

Inmiddels ben ik helaas gestopt met dansen. En nee, ik heb er zeker geen spijt van dat ik ben gaan dansen. Maar het brengt mij wel bij een van mijn tips voor de huidige CAP-leerlingen: heb een plan B. Het is niet leuk om te denken aan een leven zonder dans. Maar het hebben van een plan B geeft je meer rust in niet alleen jouw hoofd, maar ook die van je ouders (die hun kind in de grote, enge danswereld zien gaan, wat best wel spannend kan zijn).

Daarnaast is het belangrijk dat je gezond blijft. Dit betekent dat je luistert naar je lichaam en deze traint, niet “pushed”. Niet iedereen heeft een uitdraai van 180 graden en een hoge wreef… je bent niet minder als je dit niet hebt. Niemand is perfect en dat is oké. Mocht je docenten/opleidingen tegenkomen die dit als een te grote hinder zien, dan is het alleen zonde voor hun dat ze niet breder kunnen denken. Ga je passie achterna, het is een van de mooiste dingen die er bestaan.

Maartje.jpg
bottom of page